Світлана Дмитрук

571.5. Житловий будинок, в якому проживав Хмелько М. І. (іст.).

Вул. Шовковична, 30. На червоній лінії забудови вулиці. Шестиповерховий.

1965 – 96 у квартирі № 9 будинку проживав Хмелько Михайло Іванович (1919 – 96) – живописець, народний художник УРСР (з 1963).

Закінчив Київський художній інститут (1946, учень К. Трохименка), в якому викладав 1948 – 73, з 1962 – професор.

Прославився відразу після Великої Вітчизняної війни картиною «Тріумф Батьківщини, що перемогла» (1949) – про Парад Перемоги на Червоній площі в Москві. Ще одна його культова робота присвячена Переяславській раді – «Навіки з Москвою, навіки з російським народом» (1951 – 52). Хрестоматійними стали також «Форсування Дніпра» (1946), «Шахтарське весілля» і «Т. Шевченко і М. Щепкін у Москві» (обидві – 1956).

У роки проживання у цьому будинку написав картини: «Парад Перемоги» (1970), «Над Києвом прапор Перемоги» (1975), «Білі журавлі» (1980), «1941 – оборона Києва. Голосіївський ліс» (1988), «Танець життя» (1990).

Співавтор діорами «Медична допомога у військах Богдана Хмельницького» в Національному музеї медицини України (1982).

Література:

Михаил Иванович Хмелько // Киевские ведомости. – 2007. – 15 марта; Словник художників України. – К., 1973.