2010 р. Унікальні експонати першого музею Тараса Шевченка під загрозою знищення

Дата: 10.11.2010

Вже кілька місяців столичний літературно-меморіальний музей-будинок Тараса Шевченка перебуває без опалення. Ще на початку літа, коли “Київенерго” проводило випробування столичних тепломереж на щільність, труба, яка постачала тепло до будинку 8-а, у провулку Тараса Шевченка, де і розташован філіал Національного музею відомого митця, не витримала тиску. Тоді ж, столичні “тепловики” дали припис музею, аби музей власними коштами усунув неполадку. На це потрібно 16 тисяч гривень. Цю суму працівники музею та його філії збирають вже півроку, та марно.

За словами гендиректора філіалу музею Олени Сьомки, фахівці за допомогою звернулись до Шевченківської РДА. Там запросили купу документів, розглянули справу та… все одно відмовили. “У Шевченківській райадміністрації нам сказали, що по району і так багато аварій, і спершу дбатимуть, аби діти у садочках не померзли. Нас залишили на останню чергу”, – розповідає Олена Сьомка.

Але якщо опалення в музеї не відновлять, вже за місяць у філіалі музею цим же дітлахам не буде що показувати. “Приміщення зовсім не опалюється. Добре, що зараз гарна погода, та коли вдарять морози – це буде катастрофа і для фондів, і для експозиції. Нормальна температура, при якій мають зберігатися фонди це + 18, зараз тут ледь тримається +14. Якщо позначка впаде ще на пару градусів, то ми можемо втратити половину наших фондів, адже більшість унікальних експонатів – це папір”.

Працівники музею у розпачі. Адже серед пам’яток – бібліотека музею, роботи Шевченка як художника: літографії старого Києва, акварелі, кобзарі прижиттєвого видання, малярне і гравюрне приладдя поета. “А ще – особисті речі Тараса Григоровича, наприклад сорочка в якій він був на засланні, а це дуже стара і тендітна тканина, яка теж боїться вологи і холодних температур”, – розповідає одна з працівниць Юлія Анатоліївна.

Філіал музею є частиною Національного літературно-меморіального музею Т. Г. Шевченка, а той в свою чергу підпорядковується державі, то й кошти має виділяти держава, а точніше Міністерство культури. І якщо зараз не знайдеться 16 тисяч гривень, то за кілька місяців треба буде шукати гроші не тільки на ремонт зіпсованої труби, а й на відновлення самих експонатів. А це – більше сотні тисяч гривень.