2007 р. Шедевр з горища будинку

Юлія Бугай

У селі Плисків Погребищанського району Вінницької області знайшли картину Тараса Шевченка

Звичайний сільський вчитель знайшов картину на горищі свого будинку та передав її столичному Аукціонному дому “Арт Пелес”. З єдиною умовою – збереження таємниці його імені.

Акварельна картина, яку нібито намалював Шевченко, називається “Краєвид”. Картина – 32 сантиметри завдовжки та 24 сантиметри завширшки. На ній намальоване невелике місто XIX століття. Експерти кажуть, це може бути пейзаж з Сумської чи Харківської області. Знайдений шедевр був не в дуже доброму стані, з облупленою фарбою. Зате добре зберігся на картині підпис “Шевченко Т.”.

Сільський вчитель пояснив, що картина перейшла у спадок від діда. Але у Плискові нічого не знають про знайдений шевченківський витвір мистецтва.

– Це все брехня, ніякої картини в нас не знаходили, – каже кореспонденту “ВЗ” директор Плисківської школи Любов Баландюк.

– Я перепитала усіх наших вчителів, ніхто нічого не знаходив. Та якби таке й було, то хтось із сільських мешканців мені б обов’язково повідомив.

Чи теоретично картину могли знайти у Вінницькій області, ми запитали в Іллі Безбаха, директора Вінницького обласного художнього музею.

– Я чув дві версії, – каже Ілля Васильович. – Одна – що картина намальована аквареллю, а інша, що олійними фарбами. Якщо аквареллю, то теоретично це можливо, бо якраз у ці часи Шевченко мандрував півднем України та відтворював її мальовничі куточки. Але коли почав дізнаватись про те, що картину знайшли у нашій області, – майже ніякої інформації не отримав. Я дзвонив і в Київ, намагався вийти на учителя, який знайшов картину, але безрезультатно.

Тим часом аукціонний дім “Арт Пелес” почав підготовку “Краєвиду” до торгів. Буквально за кілька тижнів вони відреставрували картину. Провели експертизу, яка показала, що картина справді могла б бути доробком Шевченка. Фотографії полотна переслали поштою до Санкт-Петербурзького архіву та в українську спілку у Філадельфії, де зберігаються роботи Шевченка.

Аукціонний дім вважає найідеальнішим варіантом продати “Краєвид” якомусь українському музею, аби картина не виїжджала за кордон. Експерти кажуть, що в Україні полотно Шевченка коштуватиме до 100 тисяч доларів.

До речі, “Краєвид” – не єдина картина, знайдена на Вінниччині. Старожили пригадують, що 20 років тому у Плискові, шукаючи інформації про письменника Миколу Острозького, який на Вінниччині писав роман ”Як гартувалася сталь”, знайшли гравюру Шевченка. Її передали до одного з українських музеїв.

Джерело: “Високий замок”