[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, в якому жила і працювала Леся Українка

Пам’ятка історії

м. Київ, Залізничний район, вул. Саксаганського, 97.

Загальний опис:

Двоповерхова цегляна споруда. Головний вхід акцептовано лопатками, карниз складної форми. Меморіальна дошка з скульптурним погруддям письменниці. Напис:

“У цьому будинку в 1899-1910 роках жила і працювала видатна українська поетеса – революціонерка Леся Українка”.

Бронза.

Автори меморіальної дошки – скульптор Кальченко Г.М., архітектор Ігнащенко А.Ф. Будівник – Київські спеціальні науково-реставраційні виробничі майстерні Держбуду УРСР. Замовник – Управління культури Київського міськвиконкому.

Встановлено в 1971 р. згідно рішенням міськвиконкому від 31 березня 1971 р. № 564.

Історична довідка:

Леся Українка (літературний псевдонім Косач-Квітки Лариси Петрівни) – 25.02.1871-01.08.1913 – велика українська поетеса і громадська діячка революційно-демократичного напрямку. Була однією з найосвіченіших жінок своєї доби. Володіла багатьма мовами. Досконало знала історію, світову літературу й мистецтво. Приймала участь у роботі соціал-демократичних організацій.

В будинку № 97 по вул. Маріїнсько-Благовіщинський (тепер вул. Саксаганського, 97) Леся Українка оселилась в 1899 р. Саме тут Леся Українка написала свої відомі доповіді “Два направления в новейшей итальянской культуре” та “Малороссийские писатели на Буковине”, які були надруковані в журналі “Жизнь”. В цьому будинку поетеса разом із своєю сестрою Ольгою були заарештовані поліцією і доставлені в Либедську поліцейську дільницю.

Відповідно до постанови Ради міністрів Української РСР від 11 квітня 1960 р. тут відкрито Державний літературно-меморіальний музей Лесі Українки.

Будинок споруджено в кінці ХІХ ст.

Дослідження, реставраційні роботи:

Капітальний ремонт будинку проводився в 1974 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення Київської міської Ради депутатів трудящих № 159 від 27 січня 1970 р.

Деркач М. Київ в житті Лесі Українки. // Вісник АН УРСР.- І, 1951.- № 2.- С. 32-41.

Радянська енциклопедія історії України.- Т. 4.- К., 1972.- С. 325.

Топографічний реєстр та картотека візуального обстеження пам’ятників Києва.- 1974. // Архів Київської міської організації Українського товариства охорони пам’ятників.