Михайло Кальницький, Тетяна Трегубова

486.51. Садиба, бл. 1905 (архіт.).

Вул. Саксаганського, 57-а, 57-б. Складається з головного будинку на червоній лінії забудови вулиці та перпендикулярного до нього флігеля в глибині ділянки, на її пониженій частині. Споруджена на замовлення підрядника Я. Файбишенка. У кін. 1990-х рр. здійснено поточний ремонт.

Головний будинок (№ 57-а). Чотириповерховий з підвалами, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний.

Перекриття пласкі. Дах вальмовий, з бляшаним покриттям. Перший поверх торговельний, верхні розраховані на дві квартири. Вхід у житлову частину на правому фланзі чолового фасаду.

Вирішений у модернізованих формах історизму. Акцентами симетричного головного входу є виділені розкріповками флангові частини, увінчані складними за формою аттиками з арковими слуховими вікнами та трикутними завершеннями. Значення флангових частин підкреслено здвоєними одностулковими арковими вікнами третього поверху, вписаними у великий напівциркульний рустований архівольт, що спирається на модерністичні криволінійні за абрисом лопатки, які доходять до рівня зубчастого карниза першого поверху. Мотив арки підхоплюють двостулкові вікна третього поверху з напівциркульними рустованими перемичками, що разом з гранчастими навісними стовпчиками у міжвіконнях створюють враження аркатурного пояса. Інші віконні прорізи прямокутні.

Середню п’ятивіконну фасадну площину з двома симетричними рядами балконів завершено багатопрофільним карнизом і фризом, прикрашеним різнокольоровими квадратними керамічними вставками. Керамічні вставки з кольоровим орнаментом у стилі декоративного мистецтва доби Київської Русі застосовано і над третім поверхом, і в оформленні флангів фасаду. Наріжжя бічних ризалітів дворового фасаду рустовані. Вікна прямокутні, міжповерхові гурти й вінцевий карниз прикрашено зубцями.

Будинок – оригінальний витвір київського модерну, в якому традиційні архітектурні прийоми поєднано з елементами неоросійського стилю.

Флігель (№ 57-б). Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, односекційний. Вхід – у центрі симетричного головного фасаду, зверненого в бік сусідньої садиби № 55. Перекриття пласкі. Дах вальмовий, з шиферним покриттям.

Оздоблений у цегляному стилі з елементами історизму. Центральну частину фасаду з верхнім арковим вікном відділено від флангів рустованими лопатками. Вікна прямокутні: на другому поверсі оформлені рустованими лиштвами з трьома замковими каменями, на третьому – площинними лиштвами, на четвертому поверсі заглиблені в ніші.

Гурти й вінцевий карниз прикрашено сухариками. Головний фасад має два симетричні ряди балконів, торцеві фасади – віконні прорізи і бленди, оздоблені аналогічним чином.

Будинок – типовий зразок другого ряду забудови вулиці.

Садиба – характерний елемент історичного середовища центральної частини Києва поч. 20 ст.