Петро Вовченко

297.7.7. Садиба – с. Кунцеве, Новосанжарський р-н, Полтавська обл., кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Комплекс будівель селянина-хлібороба, який додатково займався чумацьким промислом.

Складається з хати на дві половини і двох комор, кузні (споруда реконструйована). Садиба перебуває у стадії формування, передбачається встановлення інших будівель.

297.7.7.1. Хата – с. Кунцеве, Новосанжарський р-н, Полтавська обл., кін. 19 ст. (архіт.).

Багатодільна на дві половини (хата+сіни+хата+комора). За конструкцією стін комбінована: від підвалин до верху вікон – каркасна; вище (4–5 вінців над вікнами) – зрубна. У землю закопано дубові сохи, між якими по горизонтальних глицях сторчма заплетено лозу та обмазано з обох боків глиною. Стіни зовні й всередині побілені. Стеля складається з двох поздовжніх сволоків, на які покладено «слижі» (перекладини), потім настелено шаром очерету з двобічною глиняною обмазкою. Зовнішні випуски поздовжніх сволоків мають фігурне різьблення у вигляді коників. Дах чотирисхилий, на кроквах, критий соломою «оберемками».