2012 р. Знову те, що хочуть знищити, позбавляють охоронного статусу

Олександр Бригинець

Забудовники, що минулого року підкопали житловий будинок-пам’ятку по вул. Симона Петлюри, 3/25 та пошкодили її автентичність задля розширення ресторану, постфактум отримали від влади «дозволи» на зміну головного фасаду будинку-пам’ятки.

Відповідно до висновку «Укрндіпроектреставрації» від березня 2012 року на замовлення забудовника в будинку по вул. С. Петлюри, 3/25, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, предметом охорони є: форма об’єкта, стилістика та архітектурно-пластичне вирішення чільних фасадів, крім віконних прорізів першого поверху.

Не зрозуміло, як головний фасад може бути предметом охорони за виключенням першого поверху в частині віконних прорізів? Справа в тому, що відповідні висновки забудовник отримав вже після того як замінив історичні вікна на сучасні вітрини.

Також дивним є те, що ГУ охорони культурної спадщини, до повноважень якого входить погодження проектної документації та надання дозволів на проведення робіт в пам’ятках місцевого значення, не розглядала відповідну документацію. Погодження та надання дозволів щодо зазначеної пам’ятки були видані безпосередньо Міністерством культури.

Вже не вперше те, що хочуть знищити, позбавляють охоронного статусу. В одних випадках, це цілий Гостинний двір, в інших елементи фасаду. Таким чином, цього разу, як і у всіх інших, руйнівники пам’ятки не лише не понесли покарання за пошкодження пам’ятки, але й отримали «благословення» влади на її руйнування.

Тепер через відповідні незаконні дії забудовника і влади будівля може бути вилучена з Реєстру пам’яток, як така що втратила предмет охорони.

Нагадаю, минулого року власник нежитлових приміщень ТОВ «Фенікс-V» зруйнували перегородки підвального приміщення будівлі для розширення ресторанного закладу, незаконно заглибились на 1 м під фундамент і вивезли 30 вантажівок ґрунту. При такому значному об’ємі земляних робіт, забудовниками не були проведені археологічні дослідження.

Будинок на вул. Симона Петлюри, 3/25, є пам’яткою архітектури, збудований у 1930 році за проектом О. Тація, охоронний номер 247 відповідно до рішення виконкому Київради від 18.11.1986 року № 1107.