2011 р. Скоро може впасти пам’ятка на вул. Симона Петлюри

Забудовники нищать будинок-пам’ятку архітектури за адресою вул. Симона Петлюри, 3/25. З проханням допомогти зберегти пам’ятку звернулися жителі зазначеного будинку до голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

Власник нежилих приміщень (у тому числі колишніх жилих квартир) ТОВ «Фенікс-V» вже збудував розважальний заклад-ресторан площею 176 кв. м. на першому поверсі і зараз проводить будівельні роботи у підвалі площею 431 кв. м для розширення закладу.

«Забудовники рубають гілку, на якій сидять. Якщо будинок рухне – а до цього йде – він зруйнує і приватний ресторан. Мотивація таких злочинних дій відсутня – це неусвідомлені дії в сліпій погоні за прибутками», – зазначив О. Бригинець.

Депутат розповів, що забудовники окрім руйнування перегородок підвального приміщення будівлі, незаконно заглибились на 1 м. під фундаментом, і вивезли 30 вантажівок ґрунту.

«Заглиблення нижче рівня фундаменту небезпечне для будинку. Крім того, земляні роботи в історичній частині міста проводяться лише після робіт археологів, чого безумовно не було», – обурюється О. Бригинець.

Дозвіл на просте перепланування будівлі був виданий 10.04.2009 році розпорядженням КМДА № 419 ТОВ «Фенікс-V». Проте в дійсності мало місце не просте перепланування, а реконструкція зі зміною функціонального призначення приміщення з частковою зміною елементів історичного фасаду: на місці первинних вікон вирубали великі вітрини та зробили додатковий вихід.

Житловий будинок на вул. Симона Петлюри, 3/25 є пам’яткою архітектури, збудований у 1930 році за проектом О. Тація охоронний № 247 відповідно до рішення виконкому Київради від 18.11.1986 року № 1107.