2008 р. Один із пам’ятників на Майдані можуть замінити і перенести в інше місце

Київміськадміністрація прийняла рішення замінити скульптуру покровителя Києва архангела Михаїла на Майдані Незалежності на нову, і, можливо, перенести скульптуру в інше місце.Про це йдеться в оприлюдненому напередодні розпорядженні Київміськадміністрації.

У розпорядженні повідомляється, що скульптуру виготовлять із врахуванням об ґрунтувань історичними джерелами. Місце встановлення нової скульптури – як і раніше Майдан Незалежності, однак її можуть перенести в інше місце.

На думку мера Києва, на Майдані повинна знаходитися копія скульптури архангела, який прикрашав Михайлівський Золотоверхий монастир до його зруйнування в 1934-1936 роках.

Київміськадміністрація пояснювала необхідність заміни скульптури архангела на Лядських воротах проханням до намісника Києво-Печерської Лаври владики Павла, який вважає, що скульптура не відповідає релігійним і художнім канонами, а також думці скульпторів та архітекторів.

Відомо, що заміна скульптури проводитиметься в рамках благоустрою Майдану Незалежності.

***

Як повідомляв Корреспондент.net, 24 листопада мер Києва Леонід Черновецький підписав розпорядження про виконання заходів щодо поліпшення стану благоустрою та дизайну Майдану Незалежності. Зокрема, розпорядженням передбачено в наступному році реконструювати і замінити дизайн великого екрану, здійснити заходи стосовно поліпшення дизайну майданчиків із контейнерами для сміття, впровадити новітні технології щодо прибирання території Майдану.

Нагадаємо, у вересні 2007 року більшість членів містобудівної ради Києва виступили за знесення Лядських воріт, оскільки, на їхню думку, вони є зайвим елементом в архітектурному ансамблі Майдану Незалежності.