Галина Скляренко

544.1.4. Монумент на честь проголошення незалежності України «Оранта Україна», 2001 (мист.).

Майдан Незалежності.

Автори – ск. А. Кущ, архітектори С. Бабушкін, О. Комаровський, Р. Кухаренко, О. Стукалов.

Розміри: вис. скульптури – 7,5 м; тетрапілон – 10,8 × 10,8 м, вис. – 15,48 м; вис. колони – 49,0 м, діам. – 2,24 м; вис. кулі – 2,5 м.

Монумент є центральною частиною архітектурно-скульптурного комплексу Майдану Незалежності. Встановлений на честь знаменної історичної події – десятиріччя виникнення самостійної держави Україна. 24 серпня 1991 Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України, підтверджений всенародним референдумом 1 грудня того ж року («за» проголосувало 90,32 відсотка від 84,18 відсотків громадян, які прийшли на дільниці). 7 – 8 грудня 1991 Президенти України, Росії та Білорусі проголосили, що СРСР припинив своє існування.

Пам’ятник являє собою бронзову фігуру на високому багатоелементному постаменті, що складається з архітектурної частини у вигляді тетрапілона та гранітної стилізованої коринфської канельованої колони. Фігура зображує молоду жінку в українському національному вбранні (довга вишита сорочка, яскрава картата плахта, узор якої підкреслено позолотою), яка тримає у піднятих над собою руках золоту гілку.

Підніжжям скульптури виступає золота куля, стягнута по центру прямокутними браслетами. Ступінчастий п’єдестал кулі перекриває позолочену стилізовану коринфську капітель колони. Колона спирається на архітектурну залізобетонну споруду, стилізовану в дусі українського бароко й облямовану полірованим світлим гранітом. По периметру тетрапілона встановлено 16 стилізованих коринфських колон – по дві обабіч аркових проходів. Чотири барокові фронтони завершено позолоченими рипідами. У центрі тимпанів – герби України – золоті тризуби в оточенні барокових рослинних елементів.

Загальне рішення монумента відзначається алегоричністю змісту та історичною стилізацією декоративно-пластичних прийомів у дусі еклектики кін. 19 ст.