Незалежності майдан

1980 р. Загальний вигляд на готель “Москва”

Білоус Володимир Олексійович (нар. 1944).

Площа Жовтневої революції. 1980.

Полотно, олія. 90: 90. Дирекція художніх виставок УРСР, Київ.

Колишня площа ім. М. І. Калініна (старовинні назви: Козине болото, Хрещатицька, Думська, Радянська) 1977 р. була частково реконструйована і перейменована на площу Жовтневої революції. Вона стала головною площею столиці. її реконструкцію закінчили в 1981 р. На верхній терасі сходів, що ведуть до готелю «Москва», був відкритий монумент на честь Великої Жовтневої соціалістичної революції. Його автори – скульптори В. З. Бородай, В. І, Зноба, І. С. Зноба, архітектори О. І. Малиновський, М. М. Скибицький. В лівому верхньому куті картини – готель «Москва», споруджений у 1954-1961 pp. (архітектори А. В. Добровольський, В. А. Созанський, Б. І. Приймак, А. М. Мілецький, А. Я. Косенко; інженери А. Н. Печеное і Л. Є. Линович). Праворуч – будинок Київської державної консерваторії (архітектор Л. Б. Каток; 1955-1958 pp.), що був зведений на основі масиву зруйнованого в роки війни готелю «Континенталь».

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 256.