Галина Скляренко

300.2. Пам’ятник Примакову В. М., 1970 (мист.).

На перехресті головної та поперечної алей, звернений до Набережного шосе. Автори – ск. Ф. Коцюбинський, арх. І. Шмульсон. Розміри: вис. погруддя – 1,2 м, постаменту – 3,0 м (периметр – 1,6 × 1,6 м).

Примаков Віталій Маркович (1897–1937) – військовий діяч, учасник жовтневого перевороту 1917 у Петрограді, організатор і керівник загонів Червоного козацтва в Україні. В 1918–21 командував бригадою, дивізією, корпусом у боях проти Армії Української народної республіки, Добровольчої армії і формувань Збройних сил Півдня Росії, загонів Н. Махна, польських військ під час польсько-радянської війни. У мирний час – на військовій і дипломатичній роботі. 1937 репресований, розстріляний.

Бронзове погруддя В. Примакова встановлено на триступінчастому постаменті з необробленого сірого граніту. У правій горішній частині чолового боку постаменту на частково відполірованій поверхні напис накладними бронзовими літерами – ім’я і дати життя діяча.

Скульптурний портрет воєначальника відтворює його зовнішні риси та вольовий характер, підкреслений енергійним поворотом голови праворуч, що разом з деталями одягу (смушкова шапка на потилиці, башлик, що лежить на плечах) та низьким зрізом плечей, які виступають над постаментом, надають образу емоційно-романтичного характеру. Виразності пам’ятника сприяє зіставлення реалістичної пластики портрета і необробленої поверхні постаменту.

Пам’ятники Києва: Фотоальбом. – К., 1982.