[1990 р.] Паспортна інформація

Пам’ятний знак на честь заснування м. Києва

Пам’ятка монументального мистецтва

м. Київ, Печерський район, Набережне шосе.

Загальний опис:

Пам’ятний знак являє собою підняту на п’єдестал (у вигляді декоративних хвиль) ладью-човен, на якому встановлена скульптурна група билинних героїв – Кия, Щека, Хорива та їх сестри Либіді. Вся композиція розміщена на плиті-подіумі в центрі басейну, через який веде доріжка з червоного граніту. На виході з комплексу встановлено меморіальний блок з сіро-рожевого граніту прямокутної форми на цоколі з сірого граніту.

Текст викарбуваний полірованими літерами на бучардованому фоні:

“Й биша 3 братья: єдиному имя Кий, другому Щєк, а трєтьєму Хорив и сєстра их Лыбєдь… И сотвориша град во имя брата своєго старєйшаго и нарєкоша имя єму Києв.

(Из повісти временних літ, ХІІ в.)

Памятный знак в честь основания города Киева сооружен в 1982 году в ознаменование 1500-летия города.

Пам’ятний знак на честь заснування міста Киева споруджений у 1982 році на ознаменування 1500-річчя міста”.

Пам’ятний знак встановлено у 1982 р.

Автори – народний художник СРСР Бородай В.З., заслужений apxiтектор УРСР Фещенко М.М.

Матеріал – кована мідь, граніт.

Розміри пам’ятника:

висота: скульптур – 4,0 м, хвиль – 2,5 м; довжина човна – 9,0 м.

Розміри гранітного блоку – 2,01,00,70 м.

Замовник – Київський міськвиконком.

Будівник – Київське творчо-виробниче об’єднання “Художник”.

Одне з найдавніших міст Східної Європи – Київ – виникло у період, коли первіснообщинний лад у слов’янських племен поступився місцем ранньому феодалізму – новій суспільно-політичній формації, що поділила суспільство на антагоністичні класи – селян та феодалів.

Зручне географічне положення та економічне підсилення міста, його політичне підвищення сприяло об’єднанню слов’янських племен і перетворенню Києва в столицю східнослов’янської держави – Стародавньої Русі, що посів важливе місце у середньовічному світі. Перша датована згадка про Київ, що міститься в давньоруському літописі “Повість временних літ” відноситься до 862 року. Останнім часом в історичній науці обґрунтована та загальновизнана думка про те, що літописне оповідання про заснування “града Кия” являє собою реальний факт історії східних слов’ян і пов’язується з конкретною епохою кінця V-VІ ст. Першим відомим князем полян за “Повістю временних літ” був Кий (кін.V – пер. пол. VІ ст.). Археологічне дослідження останніх років виявили на Старокиївській горі не тільки окремі знахідки VІ-VІІ ст., але й цілі комплекси: житла з печами, господарчі споруди, ями.

Таким чином, археологічні та письмові джерела, які має історична наука, дозволяють стверджувати, що Київ – одне з найдавніших слов’янських міст. Виникнення його може бути віднесене до середини 1-го тисячоліття н.е., таким чином, історія міста налічує 1500 років.

Пам’ятний знак на відзнаку заснування м. Києва встановлено в парку ім. В.М. Примакова.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Київської Ради депутатів трудящих № 693 від 30.07.1984 р.

Охоронний №: 427.

История городов и сел Украинской ССР. Киев.- К., 1962.- С.14-18.