555. Церкви преподобного Феодосія Печерського комплекс, 17 – поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Січневого повстання, 32/1. На розі з вул. Цитадельною, навпроти Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. До складу комплексу входять: церква преподобного Феодосія Печерського, брама з огорожею, братський корпус, будинок настоятеля, церковно-парафіяльна школа та проскурня.

Першою спорудою комплексу була церква на ринку Печерського містечка, збудована коштом київського полковника К. Мокієвського на місці попереднього дерев’яного храму, зображеного у «Тератургімі» А. Кальнофойського (1638) у вигляді одноверхої споруди з окремою дзвіницею. За переказами, під престолом храму зберігся пень, на якому тимчасово встановлювалися мощі преп. Феодосія Печерського під час їхнього перенесення 1091 з Дальніх печер до собору Успіння Пресвятої Богородиці. Тривалий час біля церкви був невеличкий цвинтар, обнесений дерев’яною огорожею.

1842 замість окремої дерев’яної дзвіниці до західного фасаду храму прибудовано цегляну дзвіницю (розібрана 1958 – 60). Церковна садиба мала пл. 206,57 кв. сажнів. 1860 за проектом фортечних інженерів замість дерев’яної побудовано цегляну огорожу з брамою. 1866 біля огорожі споруджено невеликі приміщення для богомольців та дві крамниці обабіч брами для продажу церковного начиння та книжок, перебудовані 1878. У 1880-х рр. церковна садиба збільшилася до 358 кв. сажнів за рахунок території фортечного складу, наданої фортечним командуванням.

1884 протоієреєм М. Браїловським та старостою церкви купцем Г. Грудіним зведено будинок настоятеля. В південній частині подвір’я 1886 споруджено братський корпус. 1900 на території садиби збудовано церковно-парафіяльну школу з квартирою для вчителя та приміщенням для проскурні. Одноповерхові крамниці розібрано під час реставрації 1958 – 83. Сучасні церковні крамниці є новобудовами 1998 – 99, спорудженими Свято-Феодосіївським монастирем.

Комплекс церкви, сформований впродовж кількох століть, включає цінні пам’ятки архітектури, які відображають різні стильові напрями і доповнюють один одного. Він був і залишається важливим осередком духовного життя міста й України загалом.