2010 р. Рішення Кабміну виселити з території Києво-Печерської Лаври клініку з лікування…

2010 р. Рішення Кабміну виселити з території Києво-Печерської Лаври клініку з лікування ВІЛ/СНІДу викликало різке обурення громадськості

Дата: 25.06.2010

Кабмін зарахував клініку Інституту Громашевського до «суб’єктів господарювання», які підлягають до 16 липня виселенню з території Історико-культурного заповідника Києво-Печерська Лавра. Як стало відомо РІСУ, рішення прийняте без будь-яких пропозицій про перенесення клініки. Таким чином, найкращий лікувальний заклад в Україні для ВІЛ-позитивних людей опинився перед невідомістю, тим більше, що згадане приміщення клініки не належить до структури монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника й не знаходиться на їх території, а лише примикає до зовнішньої сторони стіни Києво-Печерської Лаври.

На захист Інституту виступила спільнота людей, які живуть з ВІЛ – ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». У спеціальному листі, яке отримала РІСУ, ці люди висловлюють стурбованість інформацією про наміри виселити відділення СНІДу клініки ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМН України. Вони наголошують на тому, що ця лікувальна установа «є закладом найкращої медичної практики, забезпечує лікування хворих з важкими опортуністичними інфекціями, ускладненнями та невдачею АРТ на попередньому етапі лікування, і є єдиним закладом національного рівня, що забезпечує діагностику та лікування пацієнтів найвищої категорії складності».

ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» наполягає на необхідності підтримки цього ефективного медичного закладу в умовах драматично високих темпів поширення ВІЛ-інфекції в Україні та закликає до прозорого і чесного обговорення питання долі відділення СНІД Клініки Інституту за участю спільноти людей, які живуть з ВІЛ та недопущенні погіршення умов лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Як стало відомо РІСУ, приміщення клініки ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського Академії медичних наук України» не пов’язане з діяльністю монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Приміщення клініки не належить до їх структури й не знаходиться на їх території, а лише примикає до зовнішньої сторони стіни Києво-Печерської Лаври та виконує своє призначення – долає епідемії та лікує.

Клініка розташована у місті Києві за адресою: вул. Івана Мазепи (попередні назви – вул. Нікольська, вул. Січневого Повстання) № 23, у будівлі, спорудженій у 1911 році за кошти киян як міська лікарня. З 1918 року ця лікарня почала функціонувати як міська інфекційна лікарня, з 1948 року у цьому будинку було розміщено Інститут інфекційних хвороб АМН України з потужним клінічним підрозділом.

Організатором та першим директором Інституту був видатний вчений зі світовим ім’ям, засновник фундаментальної епідеміології та інфекціоніст, професор Лев Громашевський.

Через своє близьке сусідство з Лаврою у народі цю лікувальну установу називають «клініка у Лаврі». Кілька років тому люди, які живуть з ВІЛ, й є пацієнтами Клініки Інституту навіть звернулись до Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира з проханням дозволити використовувати цю неофіційну назву у публічних виступах та публікаціях й отримали його благословення. Лише цією народною назвою обмежується зв’язок між Лаврою та Клінікою Інституту.

Довідка РІСУ

Темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні на сьогодні є найвищими в Східній Європі. Показник розповсюдженості ВІЛ-інфекції в Україні складає 1,33 % дорослого населення від 15 до 49 років (Національна оцінка ситуації з ВІЛ/СНІД в Україні станом на початок 2009 року, МОЗ України, ВООЗ, ЮНЕЙДС, МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»).

З кожним роком зростає кількість зареєстрованих хворих на СНІД, смертність, пов’язана з ВІЛ-інфекцією. Зростання захворюваності на СНІД та смертності, яка пов’язана з ВІЛ-інфекцією, зумовлена недостатнім доступом до антиретровірусної терапії (АРТ).

За даними моніторингу Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України, ефективність антиретровірусного лікування в відділенні СНІД клініки Інституту є найвищою в країні та становить від 98 у 2008 році до 99,3% у 2009 році.

Станом на 01.06.2010 року в відділенні СНІДу клініки ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМН України» безперервно отримують АРТ за кошти державного бюджету 928 хворих на ВІЛ-інфекцію з усіх регіонів України. Ще 190 хворих на ВІЛ-інфекцію отримують АРТ в клініці Інституту за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією за програмою «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування і підтримки для уразливих груп населення в Україні».Джерело: РІСУ