Тайна святого хрещення

Розмір зображення: 800:694 піксел

Гравер «Л. Т.» – майстер складних композицій, професійно володіє різцем. Він уже знайомий з елементами стилю барокко, і окремі сцени в своїх творах замикає в барочні картуші, з’єднані між собою пишно закрученою стилізованою рослинністю. За таким принципом, наприклад, вдало скомпоновано орнаментально-сюжетну заставку на тему «Тайна святого хрещення» в «Евхологіоні» («Великому Требнику Петра Могили») 1646 року, де своєрідно поєднуються зображення елементів народного побуту й декоративні мотиви в стилі барокко.

Гравюри з підписами «Л. Т.» можна бачити також і у виданнях друкарні Львівського братства. Очевидно, цей художник, як і чимало інших граверів, приїхав до Києва зі Львова або ж, працюючи в київській друкарні, виконував одноразово твори і для львівських видань. Високохудожні й майстерно вирізьблені роботи цього майстра свідчать про те, що він пройшов десь добру школу. На жаль, про нього, як і про багатьох інших граверів того часу, немає будь-яких біографічних відомостей.

Гравер «Л. Т.». Тайна святого хрещення. Заставка з «Евхологіону». 1646 р. (Київ).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 356.