Людмила Проценко

489.2.23. Поховання Енгельгардт А. Б. 1835 (іст.).

На південь від церкви Здвиження Чесного Хреста Господнього, навпроти входу у печери.

Енгельгардт Анна Богданівна (20.01.1753 – 11.12.1835, Київ) – доброчинниця Києво-Печерської лаври. Останні 30 років життя мешкала в Києві на вул. Ніжинській (тепер вул. Різницька). Допомагала нужденним, робила пожертви Лаврі, зокрема 1805 подарувала ікону Богоматері, оздоблену золотом, сріблом та діамантами, 1806 – олов’яний посуд вагою 36 фунтів для Трапезної.

1829 в її помешканні побував Т. Шевченко під час свого першого приїзду до Києва разом з паном П. Енгельгардтом, дружина якого була рідною племінницею А. Енгельгардт.

Чорну гранітну плиту з меморіальним написом, привезену 1836 з Москви племінником небіжчиці – генералом Л. Енгельгардтом, встановлено на цегляному високому підмурку, орієнтованому на південь. Напис на плиті з часом стерся, 1991 реставрований.

ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 заг., спр. 1834.