Вид лаври

Вид лаври

Розмір зображення: 1124:406 піксел

На гравюрі 1677 р. з зображенням Успенської церкви Києво-Печерської лаври показано високу дерев’яну дзвіницю на чотири яруси з двоярусною банею. Знизу доверху ритмічний крок стовпів зменшується, яруси дзвіниці звужуються і це разом із зменшенням кроку арок у верхніх ярусах та зі своєрідною формою бані підкреслює стрункі, витончені пропорції пірамідальної будови. Висота дзвіниці до основи хреста досить велика для дерев’яної будови – 25-30 м. Дзвіницю збудовано десь у другій половині XVII ст. Дерев’яна дзвіниця в Києво-Печерській лаврі не була унікальною спорудою. В XVII ст. у Михайлівському монастирі в Києві стояла висока чотириярусна дзвіниця з розвинутою банею. При зіставленні форм трьох дзвіниць – Лаврської, Софійської та Михайлівської – бачимо єдність принципу їхньої композиції та архітектурного розв’язання ярусів. Перший ярус – глухий – мав тільки ворота, іноді бійниці над ними, бо дзвіниця стояла в системі оборонних стін. Другий ярус мав галереї з аркадою, як у згаданих літніх надбрамних спорудах великих палаців. Приміщення дзвіниць використовувались під комори, а верхи – для влаштування годинників з боєм.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 67 – 68.