Хрест на седесі, 1772 р.

Але нові художні ідеї проникали в золотарство поступово. Досить яскраво виявляється боротьба нового художньо-стильового напряму з старими мистецькими ідеями в творчості одного з кращих київських золотарів другої половини XVIII ст. Івана Михайловича Атаназевича. У виробах цього майстра новий стиль позначається передусім на орнаментальних мотивах. Суміш різних стилів має срібний хрест на седесі (КПЛ, № 2412), зроблений у 1772 р. до Воскресенської церкви на Печерську в Києві. В орнаменті хреста переважають рослинні мотиви, зокрема акантове листя, мотив стрічки, голівки ангелів, які тут вперше подаються в парі. Яблуко на стержні трактується, як і раніше, в формі груші. Але поряд з цими мотивами, характерними для стилю барокко, вводиться мотив стилізованої черепашки. Щось нове з’являється в обробці поверхні седеса, який зверху донизу членується трьома позолоченими, трохи піднятими, смугами. На просторі, між цими смугами, викарбувані сюжетні композиції, а навколо них стелиться стилізоване листя впереміж з черепашкою.

Напис на хресті свідчить, що він зроблений «майстерством Івана Атаназевича Киевского мещанина». (с. 137)

Срібний хрест на седесі, карбований. Майстер І. Атаназевич. 1772 р. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2412

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 132.