2012 р. “Мистецтво” бізнесу

Максим Савчук

Реконструкцію Мистецького Арсеналу довірили скандальній компанії-забудовнику, в якої падають крани і повзе ґрунт.

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс Мистецький Арсенал чекає на грандіозну реконструкцію. Уже цього року розпочнуться будівельні роботи, результат яких буде просто революційним: вулиця Лаврська стане пішохідною, сам комплекс Арсеналу доповнить концертний майданчик, під землею відкриють паркінг. Забудова «перекинеться» і через історичні насипи: під валами зроблять пішохідні проходи, за ними – ще кілька скляних будівель для архіву, концертної зали та туристичного комплексу.

Про ці плани не так давно писала газета «Сєгодня», поспілкувавшись із автором проекту – 50-річним архітектором Андрієм Миргородським. За його словами, площа, що відкриється біля Мистецького Арсеналу, стане найбільшою в Європі, паркінг просто необхідний Лаврі, а від пам’ятника Голодомору праворуч проведуть нову вулицю, яка вестиме до Цитадельної. Відтак пішохідна Лаврська проблемою для транспорту не стане. За словами Миргородського, проект оцінюється в третину ціни оновленого «Олімпійського» – 1,5 мільярда гривень, і замовником виступило Державне управління справами при адміністрації Президента. Попередній строк виконання – до 2015 року.

Поки архітектори, історики й політики сперечаються на предмет того, чи доцільно в цьому році розпочинати дороге будівництво, прокладати дорогу у «вузенькому коридорі» перед «Арсеналом» та зачіпати вали, «УМ» вирішила дослідити, кому ж держава довірила таку «золоту» реконструкцію. Як повідомили нам у відповіді на запит з адміністрації Президента, замовником реставраційних робіт є не ДУСя, як зазначає пан Миргородський, а сам Мистецький Арсенал. Генпроектувальником є «УкрНДІпроектреставрація» та «інші субпідрядні проектні організації», а тендер на виконання робіт виграло українсько-французьке спільне підприємство «Основа-Солсіф». Строки виконання – 60 місяців (якщо почнуть цьогоріч, справді мають закінчити до 2015-го), але на них впливають обсяги асигнувань із Державного бюджету України.

Як нам вдалося з’ясувати, переможець тендера на будівництво «Основа-Солсіф» та автор проекту Андрій Миргородський пов’язані між собою одним не вельми приємним для киян будівництвом. Пан Миргородський та його колега Лев Парцхаладзе (депутати Київради, обрані від блоку Кличка, а з 2010 р. – члени фракції «Сильна Україна») мають безпосередній стосунок до однієї великої бізнес-структури – «Інвестиційної компанії  «XXI століття». За даними сайту Київради, Миргородський там – член спостережної ради, Парцхаладзе – її голова. Додаткова інформація: коли обоє виходили з політсили боксера, ЗМІ констатували, що Кличко втрачає чи не головних своїх спонсорів.

Два роки тому і «XXI століття», і «Основа-Солсіф» опинилися в центрі скандалу. Як повідомляли мешканці й активісти «Збережи старий Київ», для будівництва готелю Sofitel на вулиці Лютеранській, 14 в, на схилі вирубали дерева, а паркан поставили просто під вікнами гімназії, викупивши частину спортивного майданчика. Потім ґрунт почав сповзати по схилу, а у вересні 2011-го на сусідній будинок іще й упав кран. Формальний власник ділянки, де до 2015 року поспішають відкрити готель, – ТОВ «Промінвестгруп-1». Але, на переконання «ЗСК», це фактична власність компанії «XXI століття», яка є акціонером ТОВ. А «Основа-Солсіф», яка виграла тендер на реконструкцію Мистецького Арсеналу, є генпідрядником будівництва «готелю з падаючим краном».

До речі, анекдотична деталь: коли будівництво тільки починалося і відбувалася вирубка, Миргородський був екозахисником – членом постійної комісії Київради з питань екологічної політики та тимчасової контрольної комісії з розгляду колективних звернень громадян із перевірки рішень Київради щодо надання земельних ділянок юридичним та фізичним особам під забудову та фактів порушення забудовниками діючого законодавства. Зрозуміло, що, попри розголос і невдоволення киян, пан Миргородський не реагував на звернення.

Наразі лишається лише сподіватися, що на будмайданчиках довкола Мистецького Арсеналу не повзтиме ґрунт і не завалюватиметься техніка. А Київрада, без погодження якої, на переконання голови постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександра Бригинця, ніякі роботи не почнуться, уважно розгляне і дослідить проект, залучивши фахівців. А ще хочеться вірити, що, коли почнеться реконструкція, держава подбає про контроль використання бюджетних коштів, бо сума справді немала. БЮТівець Микола Томенко уже на цьому наголошує – у нього, мовляв, уже є матеріали Головного контрольно-ревізійного управління Києва, де вказуються серйозні зловживання під час попередньої реконструкції.