1836 р. Загальний вигляд

Закревський Микола Васильович (1805-1871).

Старий Арсенал на Печерську. 1836.

Туш, перо, акварель. Державна публічна бібліотека ім. М. Є. Салтикова-Щедріна. Ленінград.

Навпроти головного входу до Києво-Печерської лаври в 1784-1798 pp. на місці Вознесенського монастиря було зведено цегляний будинок арсеналу. Автором його проекту тривалий час вважали бельгійського інженера К. Шардона. Останнім часом знайдено документи, що свідчать про авторство Івана Меллера. Квадратний у плані будинок має внутрішній двір. Відбиваючи ідею військової могутності країни, архітектор надав споруді монументальних форм: замкненість композиції, лаконічність, великий руст, значних розмірів портали по центру кожного фасаду, рідко розташовані високі вікна. Навколо будинку, вздовж стін були розставлені трофеї – гармати і піраміди з ядер. Ліворуч – кам’яна стіна верхньої території лаври з верхом Троїцької надбрамної церкви. Перспективу вулиці замикає Феодосіївська церква, зведена на кошти київського полковника К. Мокієвського в 1698-1700 pp.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 161.