2008 р. Iсторичний Святошин руйнують

Інна Бірюкова

Дата: 26.03.2008

У столиці продовжують руйнувати історичні пам’ятки. Про це «Дню» повідомив провідний конструктор Київського авіаційно-наукового комплексу ім. Антонова Олександр Козулько. Цього разу під «приціл» забудовників потрапили 13 дореволюційних будиночків, розміщених на території колишнього військового шпиталю на вулиці Львівській, 15. Саме цю територію ще у вересні 2006 року Київрада віддала під будівництво житлового комплексу.

– Влітку 2007 року спершу тут з’явився двометровий паркан, потім почали вирубувати дерева. Робили це переважно вночі та у вихідні дні, мабуть, щоб не привертати увагу мешканців. Та цього вандалізму не можна було не помітити, – розповідає Олександр Козулько.

Першими на сполох забили ветерани: Всеукраїнське об’єднання ветеранів звернулося до правоохоронців та органів влади з проханням припинити винищення дерев і замість майбутньої висотки на цьому місці створити парк імені Грушевського (є дані, що саме тут колись відпочивав перший український президент). Проте голос народу почутий не був, і після того, як зрубали близько 300 дерев, будівельники взялися зносити будинки.

Небайдужі до долі свого міста кияни запросили на місце події представника Головного управління охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації Юрія Чурікова. Той зробив припис, що «будинок на Львівській, 15, є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини (за видом архітектури)» і тому на цій території слід припинити будь-які роботи.

– Будівельні роботи тут проводяться без дозволу нашого управління та з порушенням діючого законодавства. Ці об’єкти зносити не можна, – повідомив «Дню» Юрій Чуріков.

Не зважаючи на такий висновок, за словами Олександра Козулька, із 13 історичних будиночків вже знесли шість. Нині під загрозою руйнування опинився дачний будинок нащадка старовинного козацького роду Мировича. Тому, аби врятувати від руйнування хоч те, що залишилося, захисники Києва вийшли на пікет до Головного управління охорони культурної спадщини, оскільки саме від його дозволу залежить продовження будівельних робіт на Львівській, 15.

Адже, за словами помічника прокурора прокуратури Святошинського району Олександра Німого, якщо міське управління охорони культурної спадщини заборонить зносити будинки, то правоохоронці вживуть відповідних заходів і щодо забудовника порушать кримінальну справу. Однак, як розповів помічник прокурора «Дню», на їхні запити з управління відповіді поки що немає. А тим часом історичні споруди продовжують зносити.

– Сьогодні вранці на моїх очах бульдозер зруйнував ще один будинок. На протести киян будівельники не реагують, – розповідає одна з учасниць пікету Людмила Мотовиловець.

Начальник Головного управління охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації Руслан Кухаренко запевнив журналіста «Дня», що очолювана ним структура не надавала дозволу на будівельні роботи на вулиці Львівській, 15.

– Без дозволу органів охорони культурної спадщини жодні будівельні роботи не повинні проводитися, – підкреслив пан Кухаренко.

Де нині шукати правди, кияни не знають. З мерії їх відправляють у прокуратуру, з прокуратури – в мерію. Тому, аби вирватися із цього кола, громадськість написала звернення до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, в якому просить на Львівській, 15 замість висотки створити парк та історично-культурний комплекс київської старовини. Адже протягом останніх кількох років столиця втратила й так немало історичних пам’яток.

Джерело: “День”