Михайло Кальницький

Житловий будинок 1900 – 01 рр., в якому проживали Недєлін Є. Я., Скуратов П. Л.

(іст.).

Вул. Лютеранська, 12.

Із значним відступом від червоної лінії забудови вулиці. Споруджено як флігель у садибі цукрозаводчика Є. Штільмана за проектом арх. В. Ніколаєва, який мешкав у сусідній садибі на вул. Лютеранській, 10 (будинок не зберігся).

Триповерховий, цегляний. На передньому плані ділянки стояв двоповерховий будинок, зруйнований 1941 р. Тоді постраждав і флігель. Пізніше відбудовано. На поч. 20 ст. в цьому будинку проживав Недєлін Євген Якович (справж. – Недзельський; 1850 – 1913) – один з найпопулярніших драматичних акторів Києва, провідний артист російського драматичного театру «Соловцов», на сцені якого він виступав до кінця життя. Брав участь у громадських концертах, які проводили Літературно-артистичне товариство та «Український клуб».

У будинку також мешкав Скуратов Павло Леонідович – драматичний артист, антрепренер, педагог, актор театру «Соловцов».