2007 р. Забудовники знесли ще один пам’ятник «Київської фортеці»

Дата: 10.05.2007

Історико-архітектурний музей “Київська фортеця” заявляє про знос забудовником 9 травня пам’ятника архітектури по вулиці Щорса, 44 у Печерському районі. Про це повідомив директор музею В’ячеслав Кулінич. “Знесли двоповерховий будинок 9 травня, це пам’ятник Васильківського укріплення Київської фортеці по вулиці Щорса, 44”, – сказав він.

Кулінич заявив, що 8 травня в музей подзвонив житель Києва, котрий повідомив, що 9 травня може відбутися знос. За словами директора, відразу після цього дзвінка він повідомив Печерське районне управління міліції й управління боротьби з організованою злочинністю про можливий знос. “Я не вірив, що таке (знос) може трапитися, а вони (будівельники) дійсно знесли. Ми сьогодні прийшли, а будинок розвалений”, – додав Кулінич.

Він вважає, що міліція не відреагувала належним чином на повідомлення, у результаті чого й було зруйновано пам’ятник архітектури.

На місце події, за його словами, приїжджала група міліції Печерського райуправління, однак поїхала, залишивши тільки дільничного.

Кулінич сказав, що повідомив про руйнування також Київську міську державну адміністрацію, однак поки що на місці події її представників не було.

“Зараз знаходжуся біля цього зруйнованого пам’ятника, намагаємося самотужки припинити вивіз цієї історичної цегли, щоб зберегти його на цьому місці і щоб з неї потім відновити цей пам’ятник”, – заявив він. За словами Кулінича, незважаючи на його присутність, бульдозери продовжують завантажувати й вивозити будівельне сміття.

Кулінич повідомив, що знесена споруда в минулому була адміністративним і казарменим будинком Київської фортеці, при цьому директорові невідомо, як будинок використовувався нині, оскільки територія, на якій він розташований – колишня військова частина.

Директор сказав, що земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, давно проблемна, оскільки є протест прокуратури Києва на рішення Київської міської ради про його виділення, а Міністерство культури й туризму відкликало свій дозвіл на будівництво житлових будинків на земділянці.

Джерело: “Київський портал”