2007 р. Київрада схвалила знесення пам’ятки «Київської фортеці»

Дата: 02.10.2007

Київська міська рада вирішила залучити інвестора до реставрації вежі № 4 Національного історико-архітектурного музею “Київська фортеця”, розташованої по вулиці Старонаводницькій, 2 у Печерському районі. Про це говориться у рішенні Київради.

Цим рішенням Київрада визначила умови конкурсу на реставрацію, доручивши Київській міській державній адміністрації організувати і провести його. Відповідно до умов, реставрація повинна розпочатися у 2008 році і завершитися до 2011.

Учасники мають подати на конкурс свою концепцію пристосування вежі для музейних цілей, забезпечення спеціального режиму її охорони як пам’ятки архітектури, використання площ будинку з визначенням заповідної, експозиційної, наукової та рекреаційної зон.

Переможець конкурсу одержить об’єкт інвестування в безоплатне користування на 49 років для здійснення у ньому музейної діяльності, організації експозицій приватних колекцій та іншої виставкової діяльності. При цьому інвестор зобов’язаний фінансувати усі витрати з реставрації, гарантувавши інвестиції у повному обсязі.

У першу чергу інвестор повинен забезпечити виконання ремонтних робіт з усунення аварійного стану будинку. Київрада встановила, що реставрація має проводитися спеціалізованими установами Міністерства культури та мистецтва, реставраційними відділами музеїв або окремих реставраторів, котрі мають дозволи Мінкультури.

З огляду на значимість об’єкта, Київрада звільнила інвестора від сплати коштів на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста.

У лютому керівництво музею “Київська фортеця” заявило, що кілька років веде переговори з головою ради директорів корпорації “Індустріальний союз Донбасу” Сергієм Тарутою про експонування протягом 49 років його колекції цінностей періоду від Трипілля до Київської Русі у приміщенні вежі № 4 “Київської фортеці”, розташованої по вулиці Старонаводницькій, 2.

За даними музею, ІСД готовий виділити близько 35 млн грн на пристосування вежі під музей, однак влада Києва гальмує виділення цієї земділянки.

Джерело: “Київський портал”