Житловий будинок, 1910 р.

(архіт.).

Вул. Костьольна, 7.

В ряді забудови на червоній лінії вулиці. Споруджено на замовлення дворянина О. Козеровського.

П’ятиповерховий, з підвалом, цегляний, у плані Т-подібний, з парадним входом у центрі фасаду і аркою проїзду – ліворуч. Композицію вуличного фасаду витримано у найкращих традиціях стилю модерн, декоровано великими й виразними пластичними формами. Арку обрамляють горельєфні фігури атлантів, що ніби виростають із завитків аканта, мотив якого продовено в огорожі балкона. Парадний вхід підкреслено довгим глухим балконом, що ніби спирається на могутні консолі. Одна з них є постаментом для групи з трьох атлантів, що тримають куб, на якому височить велетенська ваза. На кубі – дата спорудження будинку римськими цифрами [дата, хто знає римські числа – 1913 р. М.Жарких]. Увінчує фасад аттик з рельєфом у простінках із зображеннями путті. Два ледь помітного виступу бічні ризаліти мають різні висоту й ширину, ввігнутий план і добре окреслені невеличкі балкони. Щільно закомпоновані елементи декору розміщено з великим смаком, у точно знайдених пропорціях. Автор скульптурних елементів, виконаних під впливом творчості А. Голубкіної та М. Врубеля, – ск. Ф. Соколов (над брамою – його автограф). Під час капітального ремонту 1985 р. повністю втрачено не тільки первісне секційне двоквартирне планування поверхів, але й цінний декор інтер’єрів (ліпні стелі, інкрустований паркет), брамові стулки тощо. Виконане на найвищому професійному рівні декоративне оздоблення фасаду ставить пам’ятку в ряд найкращих зразків стилю модерн у Києві.

Дмитро Малаков, Володимир Хромченков

Логвин Г. Н. Киев. – М., 1982;