Юрій Нельговський

Костьольна вулиця, 19 – 20 ст.

(архіт., іст., містобуд.).

Простягається по південно-західному схилу Старокиївської гори, з’єднує Майдан Незалежності з вул. Трьохсвятительською. Прокладена у 40-х pp. 19 ст. по трасі земляних укріплень Старого міста для з’єднання площі перед Олександрівським костьолом, що споруджувався, з Хрещатицькою пл. (тепер Майдан Незалежності), відповідно до генплану Києва 1837 р. (арх. В. Беретті). Після закінчення в 1842 р. будівництва костьолу називалася Костьольною. У 1934 р. на честь учасників полярного дрейфу на крижині після загибелі пароплава «Челюскін» перейменована на вул. Челюскінців. У 1991 р. повернуто історичну назву.

Вулиця характерна пологим схилом у верхній частині, що прилягає до костьолу, по якій проходить невеликий бульвар, і крутим узвозом від нього до Майдану Незалежності. Архітектурно-просторову композицію верхнього відтинку вулиці визначають будинок костьолу з брамою, огорожею і сторожкою з чітко вираженими рисами класицизму. З видового майданчика перед костьолом відкриваються панорама лівого берега Дніпра і краєвид на парк «Володимирська гірка». Композицію нижнього відтинку вулиці формують чотири-, шестиповерхові прибуткові будинки – одні з найкращих у місті споруд у стилі модерн (№ 7, 9). До забудови кварталів органічно входить ряд житлових будинків радянського періоду: № 6 (кооперативу «Сяйво»; арх. М. Холостенко), № 10 (арх. М. Гречина) і № 15 (арх. В. Заболотний). Пам’ятками історії та культури є Олександрівський костьол з будинком плебанії (№ 17 і № 13), житлові будинки № 3, 4, 5, б, 7, 9, 15. Тут проживали у різний час відомі діячі науки і культури: в № 8 – співак С. Белина-Скупевський, поет В. Чумак, композитор I. Шамо; в № 9 – вчений в галузі ракетно-космічної техніки акад. С. Корольов; в № 13 – у квітні 1917 р. проживав митрополит Андрей (Шептицький), у 1950-х pp. – літературознавець, шестидесятник І. Світличний; в № 15, спорудженому для співробітників АН УРСР, мешкали відомі вчені: М. Боголюбов, М. Доброхотов, А. Думанський, М. Лаврентьєв, С. Лебедєв, І. Францевич та ін. Вулиця повністю зберегла характер периметральної багатоповерхової забудови, яка склалася на центральних магістралях Києва на руб.19 – 20 ст.

Київ: історичний огляд. – К., 1982.