Пам’ятний знак «Чорнобильська мадонна»

436.1. Пам’ятний знак «Чорнобильська мадонна», 1996 (мист.).

Пров. Хорива, 1. Ліворуч від входу до музею «Чорнобиль», звернений до вулиці.

Автори – ск. Л. Верстак, арх. А. Гайдамака. Розміри: вис. скульптури – 2,3 м, вис. арок – 3,5 м, шир. – 1,2 м.

Архітектурно-скульптурна композиція являє собою викладені з червоної цегли три напівкруглі арки й два бокові бронзові дзвони. Під центральною аркою встановлено бронзову стилізовану постать жінки зі схиленою головою та молитовно притиснутими до грудей руками у довгому вузькому вбранні, що спадає до ніг, залишаючи відкритими босі ступні. У її центрі вміщено фігурку немовляти з простягнутими ручками.

Композиція асоціюється з іконописним образом, її архітектурне обрамлення – з мотивами давньоруського храму.

Художнє вирішення скульптури вирізняється чіткістю й лаконічністю силуету, строгою узагальненістю пластики, в якій переважають гладенькі поліровані поверхні, підкреслені зламами конструктивно виявлених об’ємів. Фронтальність побудови обумовлена місцем розташування в архітектурному середовищі.

Галина Скляренко.