1975 р. Фрагмент парку з пам’ятником

Шишко Сергій Федорович (нар. 1911).

У парку ім. М. Ф. Ватутіна. 1975.

Полотно, олія. 65: 70,5. Дирекція виставок Спілки художників УРСР, Київ.

У Радянському парку Києва знаходиться могила видатного радянського полководця Героя Радянського Союзу генерала армії Миколи Федоровича Ватутіна, під командуванням якого радянські воїни 6 листопада 1943 р. визволили Київ від фашистських загарбників. На могилі 1948 р. встановлено пам’ятник (скульптор Є. В. Вучетич, архітектор Я. Б. Білопольський). У глибині парку – пам’ятник (встановлений 1927 р.) героям Великої Жовтневої соціалістичної революції – робітникам і солдатам, які загинули смертю хоробрих у боях за владу Рад у Києві 11-13 листопада (29-31 жовтня) 1917 р. Автор – В. М. Онащенко. В роки окупації памятник знищили фашисти. 1948 р. він був відбудований. Автор нового проекту – З. С. Чечик. Пам’ятник стоїть у північній частині Радянського парку, на Радянській площі. Ліворуч – зображення колишнього царського (Маріїнського) палацу.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 292.