2008 р. У Маріїнському парку з’явиться ще один “монстр” будівництва

Дата: 18.04.2008

Кияни, які гуляють в Маріїнському парку, помітили, що біля скандальної 22-поверхової висотки на схилах по вулиці Грушевського, 9-а, яку так і не урізали до 15 поверхів, вирили котлован. Люди дивуються – невже поряд з тим будинком, який вже і так зіпсував історичний пейзаж і втесався в зелену зону, збудують ще одну висотку, чи, може, це підземний паркінг для жителів елітного будинку?

Як розповів автор проекту Сергій Бабушкін, це таки “друга черга будівництва житлового комплексу з діловим і культурним центром і підземною автостоянкою” (так повністю називається будинок, який в народі охрестили “Маріїнським монстром”). Риють котлован під житловий будинок – одну з частин комплексу. “Проект цей я закінчив кілька років тому, тому не пам’ятаю навіть точно, скільки там буде поверхів – 6 чи 8”, – говорить Бабушкін. Судячи з проекту, який представлений на фото, там буде 9 поверхів в нижніх секціях і 11 у високій.

Почали будувати скандальний будинок чотири роки тому. Окрім житла, в проекті були заплановані ресторан і фітнес-центр. Чи буде це в будинку, чи ж обмежаться тільки дорогущими квартирами – “найзначнішими” за ціною в Україні, поки не ясно (суми за апартаменти перевищують $7 мільйонів). У компанії, яка будує будинок, підтвердили, що приступили до другої черги і зводять житло, проте подробиці не розголошують.

За проектом, в будинку повинно було бути 15 поверхів по середині і по 9 збоку. Але збудували 22 і 15. Столичні архітектори били на сполох, адже навантаження на схили ще більше зросло, але марно. Реакція з’явилася в травні 2005-го, коли президент Віктор Ющенко заявив, що будинок потрібно знести. Але у результаті вирішили, що проект потрібно переробити і знизити до 15 поверхів.

Проте в кінці минулого року з’ясувалося, що будинок ні знижувати, ні тим більше зносити, ніхто не збирається і майже всі квартири, у тому числі і на “суперечливих” поверхах вже продали. І перші мешканці зможуть заїхати туди вже цього літа – в 2008-му році.

Як розповів начальник ГУ охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко, комплекс на Грушевського – зразок безсилля влади, коли за нашими законами знести будинок на схилах в парку нереально. Кухаренко говорить, на схилі, де ведеться будівництво, існує небезпека обвалів. Забудовники запевняють, що все укріплюють, повідомляє censor.net.ua

Джерело: “Газета по-українськи”