2007 р. Мерія не вважає будівлю фабрики «Київ» історичною

Дата: 23.05.2007

Корпуси фабрики «Київ», які зводились в радянські часи як промислові об’єкти і не мають історичної та архітектурної цінності будуть демонтовані. Про це заявив заступник мера Віталій Журавський.

Заступник повідомив, що всі інші будівлі, які є об’єктами культурної спадщини, підлягають збереженню та реставрації з подальшим пристосуванням під функції Мистецького Арсеналу.

«В столичних ЗМІ ходять чутки, що готується знесення історичної пам’ятки на території Київської фортеці, зокрема будівлі фабрики «Київ». Комплекс взуттєвої фабрики (колишня Перша Держфабрика взуття Укршкіртресту) розташований на території Києво-Печерської цитаделі. На даний час, на цій території знаходиться 35 будівель і споруд, більшість з яких зводилась у 1930-1960 рр. і які не мають історичного значення.

Разом з цим, на цій ділянці розташовано будинок казарм військово-сирітського відділення, який перебуває на обліку, як пам’ятка історії місцевого значення та Васильківська равелінна брама Києво-Печерської фортеці – пам’ятка національного значення», – сказав Журавський.

Київ планує витратити 9,5 млн. грн. на реконструкцію історичних пам’яток.

Джерело: “Київський портал”