Микола Ходаківський

297.8.2.6. Садиба – с. Себине, Новоодеський р-н, Миколаївська обл., 1962 (архіт.).

Складається з житлового будинку, літньої кухні, хліва. Будівлі вільно розташовані на подвір’ї. Невисока огорожа з мурованого черепашника.

Спільне кольорове вирішення споруд та хвилястий абрис черепичних дахів зумовлюють архітектурну цілісність садиби.

297.8.2.6.1. Житловий будинок – с. Себине, Новоодеський р-н, Миколаївська обл., 1962 (архіт.).

Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Вимурований з черепашника, тинькований. Дах чотирисхилий, критий черепицею. Будинок пофарбований у синій колір, карниз, пілястри й облямування вікон підкреслені білим кольором.

Складається з передпокою, просторої вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, літньої кухні, санвузла.

Тут експонуються меблі Миколаївського суднобудівного заводу, панно, виконане технікою соломки майстром народної творчості В. Клок, керамічні вироби Миколаївського заводу скломатеріалів, вишиті рушники з рослинним орнаментом (майстрині О. Буга, Н. Стручкова), ткані рушники із с. Лиса Гора Первомайського р-ну, виконані Р. Івановою, копія килима поч. 20 ст. (майстриня М. Гавриляк), дерев’яні цукерниці, ложки, скриньки (майстри М. Васильєв, В. Колисниченко).