2009 р. БЮТ: Київрада знищує заклади культури

Дата: 29.04.2009

На сесійному засіданні 23 квітня Київрада надала приміщення новоствореному Музею мистецтва та археології Середземномор’я і Близького Сходу, забравши будівлю у Державного історико-архітектурного заповідника “Древній Київ”. Про це заявив голова постійної комісії з питань культури та туризму, бютівець Олександр Бригінець, повідомляє прес-служба Блоку.

За його словами, питання не розглядалось на профільній комісії, немає жодних документів та обґрунтування, чому новий музей претендує саме на приміщення “Древнього Києва”, тому його не можна було виносити на голосування. “Депутати ж підтримали ініціативу, думаючи, що роблять благу справу і допомагають у створенні нового культурного осередку, не заглиблюючись у суть питання”, – сказав Бригінець.

Він відзначив, що такий казус трапився через те, що питання на голосування було поставлене з голосу головою постійної комісії з питань власності В. Дайнегою, і депутати просто не звернули увагу на його абсурдність, або зумисне не бажали розбиратись у ньому.

“Створення нових закладів культури це, звичайно, добре, але для них потрібні нові приміщення. А в нас виходить так, що вся муніципальна власність розпродана і команді Леоніда Черновецького залишається лише тасувати приміщення між собою, що більше нагадує гру в карти, де культура завжди залишатиметься в дурниках”, – сказав Бригінець.

За словами депутата, якщо київська влада настільки переймається розвитком культури, то мусить попрацювати над вирішенням питання створення нових будівель, а не забирати в одних, віддаючи іншим. “Хоча та оперативність і рішучість з якою було виділено приміщення для не найактуальнішого для Києва музею, віриться, що мають підставу чутки, що це приміщення передано за особистою вказівкою президента і в ньому буде розміщено інший музей – бджолярства”, – підсумував Бригинець.

Він відзначив, що це лише перший подібний випадок, але він може перерости у закономірність, і тоді КМДА звітуватиме про створення нових музеїв і театрів, умовчуючи, що це лише зміна вивісок, за якими стоїть знищення інших закладів культури.

Джерело: “Українська правда. Київ”