Марина Виноградова

Житловий будинок, 1854 р.

(архіт.).

Вул. Боричів Тік, 23-а.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджено на місці старого, зведеного 1819 р. за типовим проектом з альбому зразкових фасадів (№ 2), тобто на п’ять вікон, тодішнім власником садиби, титулярним радником О. Михедою.

Одноповерховий, дерев’яний, на невисокому цоколі, у плані Г-подібний. Фасад завершується карнизом. Вікна прямокутні, з лиштвами та віконницями. Планування анфіладне. Наприкінці 1880-х pp., коли власницею садиби була дружина колезького радника М. Петрова, проведено реконструкцію будинку: праворуч прибудовано тамбур із входом, прикрашений трикутним металевим ажурним дашком. Споруда – характерний зразок забудови вулиці серед. 19 ст.

ДАК, ф. Р-94, оп. 6, спр. 70; ДАКО, ф. 1, оп. 295, спр. 62000; ф. 41, оп. 1, спр. 1587; ф. 42, оп. 3, спр. 2849.