2007 р. На Свято-Миколаївському соборі встановили ще три хрести

Дата: 10.04.2007

Сьогодні освятили і встановили ще три хрести Свято-Миколаївського собору Покровського монастиря, повідомив заступник голови КМДА Віталій Журавський.

Він нагадав, що у 2006 році нова столичною влада розпочала відновлення бань та куполів головного храму. “Тепер над собором височіють вже вісім хрестів із п’ятнадцяти. До Дня Києва цього року ми плануємо повністю завершити реставрацію та освятити храм”, – сказав Віталій Станіславович. Про це “Киянам” повідомили у прес-службі КМДА.

Нагадаємо, що собор Св. Миколи Мірлікійського, головна споруда Покровського жіночого монастиря, був зведений у 1896-1911 роках за проектом київського архітектора Володимира Ніколаєва у неоросійському стилі. Первісно храм вінчали 15 бань із позолоченими маківками та хрестами. Інтер’єр собору прикрашав монументальний розпис (1897-98 рр.), іконостас 19 ст., ікони.

У 1920-х рр., після закриття монастиря, було знищено багато монастирських споруд, демонтовано куполи на Покровській церкві (1923р.). У 1935 р. з Миколаївського храму були зняті всі бані, які мали виняткове композиційне значення для самої споруди та ансамблю монастиря в цілому.

Руйнація монастирських споруд тривала до 1960-х рр.

Джерело: “Кияни”