Галина Скляренко

353. Пам’ятний знак проходженню угорських племен, 1997 (мист.).

Паркова дорога. Ліворуч від входу на територію Аскольдової могили.

Автори – ск. Ю. Багаліка, арх. Я. Віг. Розміри: вис. – 2,4 м, шир. – 0,9 м.

Встановлений на відзнаку проходження в 9 ст. біля Києва угорських племен, що зафіксовано у «Повісті временних літ». Про цю подію нагадує назва урочища – Угорське в історичній місцевості Аскольдова могила. Існує також версія, що саме тут у 898 угри-кочовики стояли табором.

Вирішений у вигляді стели з двох трикутних блоків рожево-вохристого граніту, поставлених під невеликим кутом.

Нижня частина стели гладенько полірована, верхня оброблена під грубий камінь, що розходиться вгорі двома нерівними верхівками. У центрі стели вмонтовано бронзову кулю з алегоричними рельєфними зображеннями.

З фасадного боку – стилізований карпатський краєвид, увінчаний невеликим хрестом та прокреслений трибарвною емалевою смугою (біла, чорна, зелена – кольори угорського прапора), що символізує шлях угрів через Карпати до своєї теперішньої батьківщини.

З тильного боку поверхня кулі вкрита язичницькими символами давньоугорських племен. На торцях стели бронзовими накладними літерами написи – цитати з «Повісті временних літ».

Розташований біля алеї на невисокому штучному пагорбі, до якого ведуть три кам’яні сходинки. Майданчик навколо стели оточений гранітною брівкою.

Пам’ятний знак розрахований на огляд зусібіч і з близької відстані.