Олена Авраменко, Михайло Кальницький, Володимир Могилевський

Житловий будинок поч. 20 ст., в якому проживав Шиман К. Ф.

(архіт. і іст.).

Андріївський узвіз, 11.

Формує фронт забудови вулиці. Являє собою комплекс, що складається з двох різноповерхових об’ємів: двоповерхового, збудованого 1902 – 03 рр., і чотириповерхового, спорудженого 1910 – 11 рр.

Чотириповерховий, цегляний, з секцією на одну квартиру, з бічним розміщенням сходової клітки і проїзду на подвір’я. Композиція фасаду у формах пізнього модерну симетрична, хоча великий арковий вхід зміщений стосовно центральної осі. Рівномірно-ритмічну тектоніку фасадної стіни визначають віконні прорізи, спарені на верхньому поверсі. Архітектура фасаду аскетична. Спарені аркові вікна й композиції з кругів, що нагадують подвійні та потрійні вінки, вказують на вплив неокласицизму 1910-х pp. Двоповерховий цегляний будинок з напівпідвалом, очевидно, спочатку призначався для однієї сім’ї. Його п’ятивіконний фасад симетричний, виконаний у формах неоренесансу. Центральна вісь виділена розкріповкою. Пишне архітектурно-пластичне оздоблення фасаду складають лопатки, рустовані на рівні першого поверху, карниз з модульйонами, напівколонки, які обрамляють напівциркульні вікна другого поверху, численні орнаментальні вставки з ліпного рослинного декору. В архівольтах верхніх вікон – замкові камені у вигляді бородатих маскаронів. Фасад має сліди пізніших переробок.

У 1910-х pp. у будинку проживав київський архітектор Шиман Карл Фрідріхович, автор проектів кількох великих прибуткових будинків: Володимирська, 39/24, Верхній Вал, 48/28, Малопідвальна, 10, Андріївський узвіз, 2б, 2в та ін.

Використовується як житловий. Тут також розташовані відділ культури Подільської райдержадміністрації, студія-майстерня «Соняшник», Управління по роботі з ветеранами Збройних Сил Комітету соціального захисту військовослужбовців при Кабінеті Міністрів України.

Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева на 1915 год. – К., 1914;

Мистецтво України: Біогр. довідник / За ред. А. В. Кудрицького. – К., 1997.