Віталій Отченашко

Житловий будинок, 1914 р.

(архіт.).

Андріївський узвіз 3/24.

На розі Андріївського узвозу і вул Боричів Тік. Є архітектурним акцентом навколиш ньої забудови. Прибутковий будинок зведений на місці цегляної двоповерхової споруди серед. 19 ст. Належав його замовниці Л. Кравцовій і Н. Троїцькій. Після капітального ремонту 1987 р. втрачено первісне планування і оздоблення інтер’єрів (крім вестибюля і сходів у наріжній частині будинку). В результаті реконструкції кварталу ліквідовано внутрішнє подвір’я.

Чотириповерховий, цегляний, з підвалом, у плані складний. Перекриття плоскі. Складається з двох. різновеликих секцій з окремими входами – прямокутної (з боку Андріївського узвозу) та наріжної.

Перехрестя вулиць фіксує куполь на наріжна вежа з маківкою, входи до будинку від Андріївського узвозу – трилопатеві, шпилі горищних приміщень – кілеподібні. В архітектурному оздобленні фасадів використано мотиви давньоруського зодчества – кілеподібні арочки у фризі, ширинки, біфорії, ліпні орнаменти (плетиво) тощо.

Великі площини засклення магазинних вітрин та вікон другого поверху з еліпсоїдними перемичками свідчать про час зведення будинку. Більш розкішне оформлення фасаду що виходить на Андріївський узвіз відповідало рівневі комфорту й престижу квартир у цій частині будинку.

На першому поверсі нині розміщуються виставкова зала Музею історії міста Києва, художній салон і відеотека.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 6358.