Віталій Отченашко

Житловий будинок, 1913 – 15 рр.

(архіт.).

Андріївський узвіз 2б.

На червоній лінії забудови вулиці, з сусіднім будинком (№ 2-в) об’єднаний спільним архітектурним вирішенням.

Збудований на замовлення власника садиби А. Фролова на місці розібраного ампірного двоповерхового цегляного будинку поч. 19 ст. Є підстави вважати автором проектів будинків № 2б та 2в київського архітектора К. Шимана. Після капітального ремонту 1970-х рр. первісне планування і оздоблення інтер’єрів втрачені.

Шестиповерховий, цегляний з підвалом. Перекриття плоскі. Належить до пізнього типу односекційних житлових будинків з яскраво вираженою з боку фасаду сходовою кліткою. Спочатку перший поверх призначався для крамниць, другий – шостий – під житло, квартири були розраховані на людей різного соціального стану. Уцілілий головний фасад відзначається динамізмом і багатством пластичного оформлення що ставить його в ряд оригінальних творів київського домобудування початку століття. У його архітектурі простежується синтез двох художніх систем модерну, з властивою для нього асиметрією, різноманітністю розмірів і форм віконних прорізів, та еклектизму, що спирається на використання історичних стилів, у даному випадку – пізнього німецького ренесансу, де переважали елементи готики. Вертикальність архітектурних мас підкреслена асиметричними розкршовками, що переходять у фігурні щипці горищних приміщень, фасад прикрашено ліпними художніми вставками з орнаментами готичного і барокового характеру, в картуші вхідного порталу – монограма власника латинськими літерами – «AF».

Будинок – цінна пам’ятка архітектури Андріївського узвозу

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5522.