Олена Авраменко

Житловий будинок, 1-а пол. 19 ст.

(архіт.).

Андріївський узвіз, 10.

Займає рядове положення у забудові вулиці. На поч. 20 ст. належав київській міщанці Чепраковій.

Одноповерховий, дерев’яний, тинькований, на високому цегляному цоколі, у плані прямокутний. Вирізняється стриманою суворою композицією фасадів у формах класицизму. Розміщення дерев’яних сходів будинку у бічній прибудові, наявність дворової галереї, анфіладність внутрішнього планування є характерною рисою цього періоду київського домобудування. Споруду вирізняє стримана пластика симетричного фасаду, прикрашеного чотирма дерев’яними пілястрами, карнизом простого профілю з великим виносом, скромними віконними лиштвами. В основу архітектурного задуму покладено один із зразків серії типових проектів житлових будинків та інших приватних будівель 1802 – 12 рр. Будинок – яскравий приклад рядової забудови Києва поч. 19 ст.

Нині частину будинку займає салон-магазин швейного підприємства «Юність».

Весь Киев в кармане: Адресная и справочная книга на 1911 год. – К., 1911;

«Образцовые» проекты в жилой застройке русских городов XVIII – XIX вв. / Е. Белецкая, Н. Крашенинникова, Л. Чернозубова, И. Керн. – М.. 1961.