1850-і рр. Краєвид Старого Києва з Царського саду

Краєвид Старого Києва з Царського саду.

Літографія 1850-х pp. з акварелі М. Сажина. 27,5: 40. Альбом «Виды Киева, изданные И. Ляуфером. І тетрадь».

Хоч М. Закревський і деякі сучасні дослідники датують альбом І. Ляуфера 1846 p., є підстави сумніватися в цьому. По-перше, М. Сажин в середині 1846 р. лише почав малювати Київ, по-друге, ще усередині 1849 р. петербурзький видавець Доціаро відмовив М. Сажину у виданні його малюнків. Автор статті про М. Сажина О. Сімзен-Сичевський також схильний був думати, що альбом виданий у 1850-х pp.

Ближні плани літографії займає зображення Царського саду, що був посаджений в середині XVIII ст. на наддніпрянських схилах навколо царського, пізніше названого Марийським, палацу. На дальньому плані посередині – польський костьол, ліворуч – споруди Софійського, праворуч – Михайлівського монастирів.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 105.