1783 р. Перспект Києво-Печерської фортеці й частини форштату

Невідомий художник.

Перспект Києво-Печерської фортеці й частини форштату з Московського боку. 1783.

Туш, перо, акварель. Москва. Центральний державши військово-історичний архів СРСР, ф. 349, оп. 18, с. 2532.

З висоти пташиного лету зображені Дніпро, Либідь, Печерська фортеця, Миколаївський монастир. Ця перспектива зроблена у час, коли Печерськ став адміністративним і військовим центром міста. Показані губернаторський будинок, присутствені місця намісницького правління, обер-комендантський будинок, будинки артилерійського та інженерного командирів, артилерійський гарматний двір та інші споруди. З укріплень фортеці зображені Васильківська, Київська, Верхня Московська і Нижня Московська брами, Різдвяний, Семенівський, Олексіївський, Андріївський, Кавалерський, Успенський, Петрівський, Спаський та Павлівськнй бастіони, Васильківський, Новий і Київський равеліни, казарми, цейхгаузи, канцелярії, міщанські будинки.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 97.