Фасад фортеці

Фасад фортеці

Майстер Георгій (pp. нар. і см. невід.) – гравер 17 – першої третини 18 ст.

Києво-Печерська фортеця.

Фрагмент титульного аркуша книги «Календарь или месяцослов на лето… 1727». 1726. Дереворит. 5,2: 11,5.

Ініціатором спорудження Печерської фортеці в Києві був Петро І. Закладена вона 1706 p., а 1724-го була завершена. Панорама споруд фортеці показана з боку Старого Києва. Перед валами і бастіонами – рів, зовні оточений палісадом. Підйомний міст через рів веде до равеліну, за яким знаходяться головні Київські ворота. Над ними – статуя архістратига Михаїла. Зліва направо розмістилися споруди: Спас на Берестові, Всіхсвятська надбрамна церква, Успенський собор лаври, трапезна чи настоятельська церква, губернаторський будинок, Феодосіївська церква з дзвіницею, надбрамна церква, трапезна та собор Вознесенського монастиря.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 68.