Васильків м

Васильків м

Церква св.Антонія і Феодосія Печерських у Василькові. Фото М.І.Жарких 8 травня 1989 р.

Перша згадка: 1570-і рр.; в 1586 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

Сотенне містечко Київського полка в 1649 р.

Містечко згадане у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 21].

Слобода Васильківська Рогатка згадана у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 21].

Відповідно до подання виконавчого комітету Київської обласної Ради народних депутатів Президія Верховної Ради Української РСР постановляє (04.11.1988 № 6796-ХІ): Об’єднати Васильківську міську і Васильківську районну Ради народних депутатів Київської області в одну Васильківську міську Раду народних депутатів. Васильківський район передати в адміністративне підпорядкування Васильківській міській Раді.

Сирійський мандрівник Павло Халебський відвідав Васильків 24 червня (4 липня) 1654 р. Він записав:

Мы проехали четвертую милю и, быв встречены сотником с 50 всадниками, прибыли к городу, называемому Василико (Васильков), коему действительно приличествует такое имя, (То есть «царский», по мнению автора.) ибо он велик и крепок и составляет не один, а три большие города с цитаделями и укреплениями, один внутри другого, на вершине неприступной горы. Но все они пусты, потому что два года тому назад появилась моровая язва и истребила их жителей. [ антиохийского патриарха Макария в Россию в половине XVII века, описанное его сыном, архидиаконом Павлом Алеппским. Выпуск 2 (От Днестра до Москвы) // Чтения в обществе истории и древностей российских, 1897 г., кн. 4, с. 40 – 41.]

[Далі йде опис церкви св. Антонія і Феодосія.]

Список літератури – на сайті «».