Ржищів м

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: 1506 р. Замочок згадано в 1679 р. [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

Сотенне містечко Канівського полка в 1649 р.

Верховна Рада України постановляє (06.06.1995, № 220/95-ВР): Віднести селище міського типу Ржищів Кагарлицького району Київської області до категорії міст обласного підпорядкування.

Верховна Рада України постановляє (03.03.1998, № 143/98-ВР): Включити в межі міста Ржищів Київської області землі Кагарлицького району загальною площею 1742,4 гектара.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 11 – 12 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Неожиданное открытие. Памятник Ленину стоял на надгробиях польских меценатов (27.02.2014 г.)

После сноса памятника Ленину в городке Ржищев на Киевщине разразился настоящий скандал. Оказалось, что постамент стол на надгробьях польских меценатов, когда-то похороненных в местном костеле. Когда же начали оттягивать ленинский пьедестал, то выяснилось, что под него, для удобства, подложили могильные плиты польских меценатов, которых хоронили на территориях костелов.