Бориспіль м

Бориспіль м

Розмір зображення: 800:594 піксел

Городище згадане. Перша згадка: 16 ст. [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

Сотенне містечко Переяславського полка в 1723 р.

Містечко згадане у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 20].

Сотенне містечко Київського полка в 1764 р.

Сирійський мандрівник Павло Халебський відвідав 15 (25) липня 1656 р. Він записав:

Во вторник, в полдень, проехав пять миль, мы прибыли в торговое местечко, с цитаделью и укреплениями, по имени Борисполь, то есть город Бориса, сына царя Владимира.

Как рассказывают, в нем была большая, древняя каменная церковь, во имя св. Глеба мученика, другого сына царя Владимира; ее разрушили ляхи и увезли ее камни, дерево и железо в Киев, где выстроили из них большую, новую церковь, о коей мы раньше упоминали, но с ней им не посчастливилось. […]

В городе две церкви: Рождества Богородицы и св. Михаила, а вне его третья церковь, во имя св. Николая. [ антиохийского патриарха Макария в Россию в половине XVII века, описанное его сыном, архидиаконом Павлом Алеппским. Выпуск 4 (Москва, Новгород и путь от Москвы до Днестра) // Чтения в обществе истории и древностей российских, 1898 г., кн. 4, с. 189 – 190.]

Верховна Рада України постановляє (07.03.2002, № 3094-III): Включити у межі міста Бориспіль Київської області села Лозівка, Несторівка Бориспільської міськради з прилеглими землями загальною площею 619,1 гектара, 166,4 гектара – Великоолександрівської сільради, 78,2 гектара – Глибоцької сільради, 506,6 гектара – Іванківської сільради, 452,1 гектара земель Сеньківської сільради Бориспільського району та затвердити межі міста Бориспіль загальною площею 3701,4 гектара.

Цифрова карта міста: .

У Борисполі соціал-націоналісти відбили пам’ятнику Леніна ніс (10 травня 2013 р., 09:34)

Відповідальність за це взяли на себе активісти Соціал-національної асамблеї (СНА), які відбили Леніну ніс та обмалювали постамент. З їх слів, пам’ятник спеціально руйнували не повністю, щоб надалі його можна було зіпсувати ще не раз…

В Борисполе демонтируют Аллею героев Советского Союза (28.08.2022 г.)