Церква Преображення / св. Івана Богослова

Найдавніші згадки датуються 1535 р. 1 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р. згадується і місцева церква. 2 Будівля, яка вже існувала у 1698 р. 3, у акті візитації 1760 р. описана як дуже стара. 4 У 1792 р. окрема парафія ліквідована австрійською владою, 5 а церква, яка перетворилася в руїну, розібрана у 1828 р. 6 У 1884 р. для відновленої православної парафії збудовано нову дерев’яну церкву св. Івана Богослова з матеріалу старої церкви з села Сульмичі, з доданням необхідного нового матеріалу. 7 30 вересня 1885 р. її урочисто освячено. 8 Зачинена після першої світової війни. Розібрана 9 липня 1938 р. під час акції нищення польською владою православних церков. 9 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена православна парафія. 10

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 165.

3. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. 2-й Грубешовский округ. // ХВЕВ, 1891. № 11. – С. 173-177.

4. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. 1-й Грубешовский округ. // ХВЕВ, 1890. № 8. – С. 131-133.

5. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. 2-й Грубешовский округ. // ХВЕВ, 1891. № 11. – С. 173-177.

6. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. 1-й Грубешовский округ. // ХВЕВ, 1890. № 8. – С. 131-133.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

9. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, ар-куш 33.