Костел Різдва богородиці

Розмір зображення: 600:405 піксел

Kościół pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny z I. poł. XVl w.; jednonawowy, konstrukcji zrębowej; cenna polichromia z ok. 1520 r., cenne wyposażenie z XVI-XVIII w. Izbicowa wieża, zwieńczona cebulastym hełmem z latarnią, zbudowana w konstrukcji słupowo-ramowej. Zakrystia i kaplica murowane. Zwieńczenia dwóch późnogotyckich portali w kościele o kształcie tzw. oślich grzbietów. Późnogotycki, kamienny portal do zakrystii zamkniętym łukiem w kształcie ściętego trójliścia ozdobionego kartuszami z herbami Strop w nawie ozdobiony polichromią z ok. 1520 r., a ściany nawy i kaplicy – z 1942 r. Wyposażenie kościoła: – ołtarz główny z otoczonym miejscowym kultem obrazem Veraicon – kopia słynnej gotyckiej rzeźby Madonny z Krużlowej z ok. 1410 r., (oryginał w Muzeum Narodowym w Krakowie). – barokowa rzeźba Chrystusa Zmartwychwstałego – późnorenesansowy ołtarz w kształcie tryptyku z 1645 r – późnobarokowy ołtarz z ok. 1700 r. – gotyckie kamienne chrzcielnica i kropielnica – późnobarokowa ambona – krucyfiks z ok. 1520 r. umieszczony na belce tęczowej – epitafia – feretrony.