2009 р. До туристичних маршрутів Тернопільщини внесуть старовинний козацький цвинтар

Дата: 13.05.2009

На Тернопільщині до туристичних маршрутів планують внести старовинний козацький цвинтар – пам’ятку історії XVII століття, який знаходиться у місті Кременці. Про це повідомили сьогодні, 13 травня, власкору ЗІКу у прес-службі Тернопільської облдержадміністрації. Кладовище розташоване біля підніжжя гори Черчі, де, за переказами, поховані козаки, котрі загинули під час штурму Кременецького замку у жовтні 1648 року.

На цвинтарі збереглося кілька десятків плит та хрестів. Декілька з них є унікальними і формою нагадують бандуру-кобзу. З плином часу частина меморіальних плит втратила свій первісний вигляд, тому потрубує впорядкування. Голова ОДА Юрій Чижмарь доручив представникам місцевої влади поновити охоронний договір на пам’ятку національного значення П’ятницький цвинтар та скласти акт технічного стану.

Крім того, впорядкують під’їзну дорогу до цвинтаря, встановлять загорожу. Біля місця вічного спочинку козаків встановлять інформаційні щити, які розповідатимуть про історію битви за Кременець.

Довідка ЗІКу

Як відомо з архівних джерел і переказів, понад дві тисячі козаків та селян загинуло під час облоги та штурму замку у місті Кременці на Тернопільщині. Неподалік від цвинтаря стояла церква Великомучениці Парасковії П’ятниці, історія якої сягає 1563 року, а навколо неї, за тодішнім звичаєм, знаходився цвинтар.

У 1636 році мешканці кременецького передмістя Запоточчя, що були парафіянами П’ятницької церкви, виклопотали дозвіл перенести храм у зручніше місце і згодом побудували собі нову церкву в ім’я Воздвиження Чесного Хреста Господнього. На пагорбі залишився лише парафіяльний цвинтар, який проіснував із XIV до XIX століття.

Козацькі поховання на П’ятницькому цвинтарі були численними, але їх кількість навіть приблизно встановити неможливо. На цвинтарі час від часу знаходили козацькі люльки. Плити та хрести виготовлені з пісковика та обтесані нашвидкуруч. Це поховання суттєво відрізняється від козацького. У центрі цвинтаря є парафіяльні поховання XVIII – XIX століття.

П’ятницький цвинтар проіснував майже 500 років. На початку 1990-х років посеред старовинного цвинтаря встановили 8-метровий пам’ятник: на фоні кам’яного хреста схилив голову козак-бандурист, віддаючи шану захисникам-героям.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»