2008 р. Залишити чи закопати?

Олександр Курилов

Дата: 17.07.2008

У Кременчуці сьогодні вирішуватимуть, що саме слід зробити зі археологічною знахідкою, яку знайшли полтавські вчені. Наразі на місці майбутнього будівництва, що поряд з площею Перемоги археологи, яких очолює відомий науковець Олександр Супруненко, знайдено кам’яний фундамент дерев’яної Преображенської церкви, яку датовано 1749 роком. Від так подальша доля знахідки має два варіанти. Перший – залишити для загального огляду. Такий музей під склом є на центральній вулиці Євпаторії.

Інша точка зору – все, що є на цій площі, стоїть на кістках мертвих. Поруч був кафедральний Успеньский собор, а біля нього кладовище де свого часу ховали видатних кременчужан тих літ (міських голів та купців). Тож все слід закопати, або законсервувати.

“На мою думку, все знайдене слід занести до наукових нотатників та законсервувати. Якщо залишити це на огляд для громади, то боюся, що все розпадеться. Стіна фундаменту не така вже і велика – лише 30 сантиметрів”, – так Новинам Полтавщини зазначив з приводу своїх знахідок керівник наукової експедиції, директор Центру охорони та досліджень пам’яток археології управління культури ОДА Олександр Супруненко.

За його словами старий фундамент, який розташовано в піску, не вдасться зберегти. Остаточне ж рішення буде прийнято сьогодні на нараді з забудовником. “Можу сказати лише, що сама знахідка не заважає будівництву”, – сказав О.Супруненко.

Як повідомлялося раніше в місцевих ЗМІ, археологи з Полтави знайшли під час нинішніх розкопок в Кременчуці досить багато речей, які датуються 1700-1760 роками. Всі знахідки буде передано до Кременчуцького краєзнавчого музею.

Джерело: “Новини Полтавщини”